Standaard maatwerk

Erwin Matijsen 19-02-2021 Maatwerk

Maatwerk software klinkt alsof alles vanaf de grond wordt opgebouwd. Gelukkig is dit niet het geval. Ook maatwerk software maakt gebruik van bestaande software — en houdt zo de kosten laag.

Standaard maatwerk

Frameworks

Wat voor type applicatie je maakt — web, mobile, desktop — het is zelden nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Neem de applicaties die ik meestal maak: webapplicaties. In de basis bevatten ze veel dezelfde functionaliteit: je werkt met gebruikers, er zijn bepaalde objecten die je wilt kunnen aanmaken, aanpassen en verwijderen — denk aan artikelen in je webshop of berichten op je blog. Er zijn verschillende pagina’s, een paar formulieren, een beheeromgeving…

Een framework is een samenhangend geheel van software dat je als basis voor je eigen applicatie gebruikt. Het framework handelt al deze veel voorkomende taken af, zodat ik me kan focussen op die onderdelen van de applicatie die uniek zijn voor jouw bedrijf (de business logic).

Ik werk veel met het webframework Django. Lees in Wat is Django? meer over Django en wat een framework inhoudt.

API’s

Stel dat je een applicatie hebt waar gebruikers een maandelijks bedrag voor moeten betalen. Het afhandelen van deze betalingen is enorm ingewikkeld: er zijn veel banken, betaalmethodes, je moet nadenken over het afhandelen van mislukte betalingen, enzovoorts.

Gelukkig zijn hier bedrijven voor die hierin gespecialiseerd zijn en hun diensten aanbieden via een API. Dat betekent dat ik vanuit mijn applicatie hun dienst kan aanroepen: ik heb hier een klant die €10,00 via iDEAL wil betalen. Zij handelen vervolgens alles af en geven mijn applicatie een seintje als het gelukt is (of mislukt).

Dit scheelt honderden zo niet duizenden uren aan software schrijven (en onderhouden!).

Standaard maatwerk

Kortom: ook maatwerk software bestaat in meer of mindere mate uit standaard aspecten. Door slim gebruik te maken van al bestaande software, via frameworks en API’s, is het mogelijk om een maatwerk applicatie te maken zonder dat de kosten sky high worden.