Wat is een Webapplicatie?

Erwin Matijsen 15-02-2021 Kennisbank

Wat is een webapplicatie precies en hoe verschilt het van bijvoorbeeld een mobiele app? Is een webapplicatie hetzelfde als een API of SaaS?

Wat is een Webapplicatie?

Een applicatie is een programma bedoeld voor eindgebruikers (jij en ik) bedoeld om een bepaalde activiteit uit te voeren. Voorbeelden zijn tekstverwerkers, boekhoudsoftware en mediaspelers. Een Webapplicatie is dan een applicatie dat je via een webbrowser gebruikt.

Een groot verschil met een desktopapplicatie of een mobiele app is dat de applicatie niet op jouw apparaat staat geïnstalleerd, maar op een zogenaamde server. Het voordeel hiervan is dat jij als bedrijf je niet druk hoeft te maken om installatie, beheer en updates.

Internet

Internet is zo geïntegreerd in ons leven dat de scheidslijn tussen webapplicaties en andere applicaties niet zo helder is als het lijkt. Neem bijvoorbeeld de Facebook-app op je telefoon: volgens bovenstaande definitie is het geen webapplicatie. Maar zet je internet maar eens uit en zie hoe weinig functionaliteit er over blijft.

Veel applicaties hebben tegenwoordig dus nog steeds het internet nodig om iets zinnigs te kunnen doen. Als gebruiker heb je interactie met de mobiele app, maar die app ‘praat’ op de achtergrond met een server via het internet. De applicatie waar je Facebook-app mee communiceert noemen we een webservice, vaak ook een API genoemd.

Software-as-a-Service

De opkomst van webapplicaties heeft gezorgd voor een ander prijsmodel. Niet meer eenmalig een licentie aanschaffen en alles zelf beheren, maar maandelijks betalen en je geen zorgen hoeven maken over installatie en updates. Dit noemen we Software-as-a-Service (SaaS). In Wat is Software-as-a-Service ga ik dieper in op de voor- en nadelen van SaaS.

Webdeveloper

Als webdeveloper ontwikkel ik zowel webapplicaties als webservices/API’s. Ik ontwikkel dus zelf niet de mobiele app, maar ontwikkel wel de services die nodig zijn om de app bruikbaar te maken. Wil je toch graag een app, dan zoek ik de samenwerking met een ontwikkelaar die dat deel op zich neemt.