Wat is Software-as-a-Service?

Erwin Matijsen 16-02-2021 Kennisbank

Software-as-a-Service (SaaS) is een prijsmodel waarbij je (online) diensten afneemt, vaak tegen maandelijkse betaling. Als klant ben je niet meer verantwoordelijk voor installatie, beheer en updates. Dit doet de SaaS-aanbieder nu.

Wat is Software-as-a-Service?

Internet

Al in de begindagen van het internet (begin jaren 90) had men door dat het internet een handig middel zou zijn om software aan klanten te leveren. Klanten hoefden niet langer de software te kopen op een fysiek medium (floppy, CD) maar konden de software downloaden. Ook updates verspreiden werd zo makkelijker.

Fast-forward naar begin jaren 10. Internetverbindingen zijn voor de meeste mensen snel en stabiel genoeg geworden — en browsers krachtig genoeg — om applicaties direct in de browser te gebruiken. Dit noemen we webapplicaties.

Het proces van verkrijgen en updaten van software is vanuit de klant gezien nog eenvoudiger geworden: je betaalt (meestal) per maand en je hebt altijd toegang tot de laatste versie van de software.

Bekende voorbeelden van webapplicaties met een SaaS-model zijn Google Workspace, Exact Online en Mailchimp.

Voordelen, Nadelen

De belangrijkste voordelen zijn kort samengevat: altijd toegang tot de laatste versie van de applicatie, zonder het gedoe van installatie, beheer en bijwerken.

De meeste SaaS-applicaties werken met een abonnement, zonder extra kosten vooraf. Initieel zal dit goedkoper zijn dan meer traditionele software. Of het op langere termijn goedkoper is, is de vraag: bij installatie-gebaseerde applicaties kon je er voor kiezen om het eenmalig te kopen en vervolgens 5 jaar te gebruiken. Als je een SaaS-applicatie 5 jaar wilt gebruiken, dan betaal je ook 5 jaar. Daar staat wel tegenover dat de kosten voor beheer (grotendeels) wegvallen.

Een belangrijk nadeel van SaaS-applicaties is dat er altijd een goede, stabiele internetverbinding nodig is. Gelukkig is dat in ons land zelden een probleem, maar wel iets om rekening mee te houden als jouw applicatie 24/7 beschikbaar moet zijn.

Tot slot is het goed om na te denken over privacy en veiligheid. Is het een probleem dat gegevens niet op je eigen server staan? In sommige organisaties is het een eis dat de servers in elk geval op Europese of Nederlandse servers staan.

Maatwerk SaaS

De term Software-as-a-Service wordt vaak gebruikt voor applicaties zoals de al eerder genoemde Google Workspace of Exact Online: diensten die door vele klanten worden afgenomen, waarbij iedereen dezelfde ervaring krijgt.

Maatwerk oplossingen zijn echter ook mogelijk. Een webapplicatie speciaal voor jouw organisatie ontwikkeld, met alle voordelen (en nadelen) van standaard SaaS pakketen: geen installatie, geen updates en geen onderhoud.